Ontdek Zuid Beveland

Welkom op de site van Zuid Beveland

Totaallogistiek

Blockchain is een van de ontwrichtende technologieën die zijn ontstaan om paradigma’s te veranderen en de transport & logistiek sector volledig te revolutioneren. Met de toepassing van dit concept is het mogelijk te zorgen voor een beter georganiseerd beheer en de interne processen te optimaliseren. Bovendien is het een goede strategie om nieuwe benaderingen te implementeren die bedrijven in tijden van crisis zullen helpen.

In dit artikel hebben we een aantal manieren uitgewerkt om blockchain in deze markt toe te passen. Dus, om meer over dit onderwerp te weten te komen, lees het materiaal verder tot het einde.

Wat is logistieke blockchain?

Blockchain is een met Bitcoin geassocieerde technologie die transacties mogelijk maakt zonder de aanwezigheid van controlerende tussenpersonen. Een van de kenmerken is de onveranderlijkheid van transactie-informatie, aangezien de vastgelegde gegevens niet kunnen worden gewijzigd of gewist.

Een ander fundamenteel aspect voor het begrip van dit paradigma is het feit dat het cryptografie implementeert in de blokken om informatie te beschermen, waardoor een veiligheidsecosysteem wordt gegenereerd, de robuustheid wordt versterkt en het paradigma immuun wordt voor fraude.

In de transport & totaallogistiek sector kan dit concept worden opgevat als een vorm van gedistribueerde databank die in real time wordt bijgewerkt en waarin informatie over leveringen, producten, vervoer en andere gangbare processen wordt opgeslagen.

Deze databank is gedecentraliseerd, d.w.z. dat zij niet afhankelijk is van één enkele server, maar gedeeld wordt over verschillende servers. Dit komt de consistentie ten goede, want als een netwerkknooppunt (servercomputer) wordt gecompromitteerd, blijft het systeem sterk.

Hoe kan blockchain worden toegepast in de transport & logistiek sector?

1. Traceerbaarheid

Met blockchain is het mogelijk om meer zichtbaarheid te geven aan informatie over totaallogistiek processen. Met dit systeem kan een bedrijf bijvoorbeeld elke stap in de totstandkoming van een product volgen en transparant maken voor de consument, vanaf het stadium van de grondstoffen tot het vervoer en de opslag.

2. Digitale contracten

Een digitaal contract verschilt van het gewone contract, omdat het onveranderlijk is, maar het concept en het doel zijn vergelijkbaar met het origineel. Dit type document maakt een einde aan de noodzaak van toezichthouders en maakt gebruik van een sterke automatisering van de taken, wat meer wendbaarheid en minder bureaucratie oplevert.

3. Optimalisering van online activiteiten

Door te vertrouwen op automatisering, resulteert blockchain in snellere en meer agile operaties. Door de noodzaak om een intermediaire centralisator te overbelasten te verminderen en de validaties te democratiseren, zorgt de technologie voor minder tijdverlies en optimaliseert zij de bedrijfsactiviteiten, wat een invloed heeft op de productiviteit.