Ontdek Zuid Beveland

Welkom op de site van Zuid Beveland

Koolstof overal in de natuur

Koolstof is een van de belangrijkste scheikundige elementen en wordt aangegeven met de letter C. Van alle elementen uit het scheikundige periodiek systeem komt koolstof in veruit de meeste verbindingen voor. In de natuur komt koolstof werkelijk overal in voor, zelfs levende organismen bestaat uit verbindingen van koolstof met andere elementen. De natuurlijke voorkomende vormen van koolstof zijn diamant en grafiet. Diamant wordt onder andere gebruikt voor het maken van sieraden. Een voorbeeld van het gebruik van grafiet dat iedereen kent is bij potloden. De grijze stift van het potlood waarmee je schrijft, is gemaakt van grafiet. Het kan echter ook in de chemische industrie worden geproduceerd, zodat het voor oneindig veel doeleinden gebruikt kan worden.

Koolstof is een veelzijdig materiaal

Wat maakt nou dat koolstof een zo gewild materiaal is om mee te werken? Het is erg sterk en kan tegen allerlei vormen van belasting zoals trekken, drukken en buigen. Het is erg licht in gewicht wat voor bepaalde toepassingen erg belangrijk is. Het kan tegen zowel extreem hoge als extreem lage temperaturen en het geleidt elektriciteit. Al deze kenmerken zorgen ervoor dat koolstof in allerlei toepassingen kan worden gebruikt. Voor stevige constructies die ook nog eens licht moeten zijn is het een uitkomst. Voorbeelden hiervan zijn vliegtuigen, boten en jachten, auto en auto -onderdelen, sportartikelen zoals wielrenfietsen en hockey sticks. Maar ook is koolstof ideaal voor het maken van medische producten zoals bijvoorbeeld rolstoelen en orthopedische hulpmiddelen.

 

Koolstof weefsel

Om koolstof te kunnen gebruiken voor het maken of verstevigen van allerlei producten zullen er koolstofvezels moeten worden gemaakt. Dit wordt gedaan door acrylvezels onder extreme hitte te verkolen totdat er koolstofvezels worden gevormd. Die kunnen worden gebundeld tot er een soort garen ontstaat dan kan worden gebruikt om onder andere koolstof doeken of bandjes van te maken. Bij Compositesplaza kan je verschillende soorten doeken, weefsels, banden en ander koolstof materiaal vinden. Je kan een keuze maken uit verschillende diktes, sterktes en afmetingen van het materiaal.