Ontdek Zuid Beveland

Welkom op de site van Zuid Beveland

Wat is het verschil tussen BHV en EHBO?

Wanneer er een ongeval is wil je zo snel mogelijk bij de persoon zijn die jou met je probleem kan helpen. In een bedrijvenpand kan je in dit geval naar twee soorten mensen, de BHV’er en de EHBO’er. Maar bij welk van de twee moet je zijn als je een brandje hebt ontdekt? En bij wie moet je zijn als iemand gevallen is en zijn knieschijf ligt helemaal open? Kortom, wat is het verschil tussen BHV en EHBO? Is er wel een verschil? En kan iemand niet beide zijn?

Het verschil tussen BHV en EHBO

Zowel een BHV’er als een EHBO’er hebben te maken met het verlenen van Eerste Hulp. Het verschil tussen BHV en EHBO zit hem meer in de breedte waarin de mensen gespecialiseerd zijn. Bij EHBO gaat het specifiek om het verlenen van Eerste Hulp. Dit is met name voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Denk hierbij aan een bloedneus, brandwonden en botbreuken. Bij BHV wordt er naast Eerste Hulp verlenen ook gekeken naar hoe je brandjes kan blussen en hoe je snel en veilig een bedrijfspand ontruimt. De Eerste Hulp die een BHV’er verricht is meestal wel levensbedreigend, zoals het verhelpen van een verstikking en reanimeren door middel van een AED.

Je zou kunnen zeggen dat het verschil tussen BHV en EHBO is dat BHV veel uitgebreider is, maar dit is niet waar. Bij BHV worden alleen de basistechnieken en –kennis van Eerste Hulp verlenen geleerd, die van pas komen in het bedrijfsleven. EHBO daarentegen gaat dieper in de materie door en leert je een veel veelzijdiger aanbod binnen de Eerste Hulp. Het verschil tussen BHV en EHBO is in deze dat EHBO meer gefocust is op het verlenen van Eerste Hulp, terwijl BHV vooral let op wat er op de werkvloer belangrijk is.

Welke is/zijn verplicht op de werkvloer?

Omdat BHV en EHBO zich focussen op verschillende aspecten die goed te combineren zijn, kun je als werknemer zowel een cursus BHV als EHBO volgen. Voor een werkgever is het belangrijkste verschil tussen BHV en EHBO dat genoeg BHV’ers in je pand volgens de wet verplicht zijn. EHBO is niet verplicht, maar wel aan te raden op werkplekken waar de kans op letsel groot is.